Izrada energetskog certifikata


Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade. 
Energetski pregled i energetske certifikate može isključivo provoditi osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Energetski certifikat omogućuje kupcima nekretnina uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Primarna mu je svrha zaštita kupaca i podizanje kvalitete gradnje. Sadrži energetski razred zgrade, njezinu površinu te rok do kojeg vrijedi. Ovisno o tome u kojem je energetskom razredu zgrada može se vidjeti koliko energije troši, odnosno štedi. Naravno, to znatno utječe i na iznos računa za grijanje, električnu energiju... Nove zgrade bez energetskog certifikata ne mogu dobiti uporabnu dozvolu.

Nove zgrade prije uporabe, odnosno puštanja u pogon, moraju imati energetski certifikat izrađen po Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13, 78/13). Postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat i predan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine. 

Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.

Ukoliko svoju nekretninu, bilo da se radi o stanu, kući ili poslovnom prostoru prepustite našoj agenciji u posredovanje, a još nemate izrađen energetski certifikat za istu, agencija će u suradnji sa našim ovlaštenim arhitektima zatražiti njegovo ishođenje prije zaključenja ugovora o kupoprodaji nekretnine.

Obratite nam se s povjerenjem i naši ovlašteni arhitekti izraditi će u vrlo kratkom roku energetski certifikat potreban za vašu nekretninu.